جراحی gingivectomy یا لیفت لثه به معنای افزایش طول تاج دندان با برداشتن بافت لثه با استفاده از تیغ جراحی و دستگاه الکترو سرجری یا لیزر انجام می شود. یکی از جراحی های مخصوص دهان و دندان است که هم دارای جنبه زیبایی می باشد هم جنبه درمانی. در این مقاله قصد داریم اطلاعات کامل تری در رابطه با جراحی لیفت لثه در اختیار شما بگذاریم. با ما همراه باشید.
- 1 چه زمانی انجام جراحی لیفت لثه توصیه می شود؟
- 2 چه کسانی کاندید مناسب جراحی لیفت لثه می باشند؟
- 3 مراقبت های قبل از انجام جراحی لیفت لثه
- 4 جراحی لیفت لثه یا gingivectomy چگونه انجام می شود؟
- 5 عوارض جراحی لیفت لثه
- 6 مزایای جراحی لیفت لثه
- 7 مراقبت های بعد از جراحی لیفت لثه
- 8 ضرورت انجام جراحی لیفت لثه توسط چه کسی مشخص می گردد؟
- 9 جراحی لیفت لثه چه مدت زمان به طول می انجامد؟
- 10 دوران نقاهت جراحی لیفت لثه
- 11 هزینه جراحی لیفت لثه
چه زمانی انجام جراحی لیفت لثه توصیه می شود؟
بسیاری از افرادی که هنگام لبخند زدن میزان زیادی از بافت لثه آن ها نمایان می شود، به طور دقیق نمایان شدن بیش از سه تا چهار میلی متر از بافت لثه در هنگام خندیدن را لبخند لثه ای یا گامی اسمایل می گویند. به طور معمول لبخند لثه ای در زنان به نسبت مردان شایع تر می باشد. در چنین مواقعی انجام یک جراحی ساده gingivectomy یا لیفت لثه بدون نیاز به انجام روش های زیبایی کامپوزیت و لمینت دندان می تواند زیبایی را به لبخند اشخاص بازگرداند و سبب افزایش اعتماد به نفس افراد گردد.
اما گاهی اوقات این عمل به عنوان یک جراحی زیبایی با انجام روش های دیگر همچون کامپوزیت و لمینت همراه می گردد تا اصلاح طرح لبخند برای فرد تکمیل شود. گاها پیش می آید که جراحی لیفت لثه با بیماری های لثه ای یا بافت لثه اشاره نمود که گاهی با برداشتن و تراش مقداری از استخوان اطراف دندان همراه خواهد بود. در برخی موارد لیفت لثه برای یک یا چند دندان انجام می شود و این بدان معناست که گاهی برای حفظ تاج دندان نیاز به گذاشتن روکش یا کران خواهد بود ولی به دلیل آنکه طول تاج دندان برای انجام روکش دارای ارتفاع مناسبی نمی باشد و این امر سبب می شود تا اتصال دندان با روکش کم باشد به همین منظور در چنین شرایطی دندانپزشک اقدام به جراحی لیفت لثه یا gingivectomy می نماید و بدین ترتیب ارتفاع کافی برای انجام روکش دندان به وجود می آید.
گاها پیش می آید که دندان پس از درمان و معالجه ریشه دچار شکستگی می شود و از آن جایی که خط شکستگی در زیر لثه قرار دارد این امر سبب می گردد تا هنگام بازسازی تاج با کمک مواد ترمیمی، در صورت آنکه نیاز به گذاشتن روکش باشد، بدون آنکه خط شکستگی به بالای لثه انتقال پیدا کند امکان پذیر نخواهد بود. لذا در چنین شرایطی برای آنکه بتوانیم خط شکستگی را به بالای لثه انتقال دهیم انجام جراحی لیفت لثه یا gingivectomy ضروری خواهد بود، تا در نهایت مراحل بازسازی تاج دندان انجام گردد.
چه کسانی کاندید مناسب جراحی لیفت لثه می باشند؟
برای انجام جراحی gingivectomy یا لیفت لثه انجام معاینات دقیق و بررسی از هر لحاظ ضروری است. افرادی می توانند تحت جراحی لیفت لثه قرار بگیرند که دندان های آن ها استحکام کافی را داشته باشد تا با برداشتن مقداری از لثه و افزایش طول تاج کلینیکی سلامت دندان و بافت نگه دارند به خطر نیفتد.
افرادی که طول ریشه دندان آن ها کوتاه است و یا دارای دندان قروچه و ساییدگی شدید هستند که این امر سبب کاهش طول تاج دندان آن ها شده است و همچنین افرادی که ریشه دندان های آن ها ارتفاع کافی را ندارد، کاندید مناسبی برای جراحی لیفت لثه نخواهند بود. زیرا در چنین شرایطی برداشتن مقداری از لثه جهت افزایش طول تاج دندان ممکن است سبب آسیب به استحکام دندان ها و لق شدن آن ها شود. اما در حالت کلی موارد زیر از شرایطی است که فرد باید داشته باشد تا بتواند این عمل را انجام دهد:
- از لحاظ جسمانی در سلامت کامل به سر ببرند.
- سیگاری نباشند.
- به مصرف نوشیدنی های الکلی اعتیاد نداشته باشند.
- نکات مهم قبل و بعد از جراحی را بدانند و به آن ها عمل کنند.
مراقبت های قبل از انجام جراحی لیفت لثه
به افرادی که تصمیم به انجام این عمل را دارند دانستن و رعایت نکات زیر توصیه می شود.
- به مدت 2 هفته قبل از عمل از استعمال دخانیات خودداری شود.
- از مصرف نوشیدنی های الکلی به مدت 2 هفته قبل از جراحی اجتناب شود.
- اگر فرد به مصرف داروی خاصی مانند داروی بیهوشی حساسیت دارد باید حتما جراح خود را در جریان بگذارد.
- قبل از عمل به مدت 8 ساعت فرد باید ناشتا باشد.
- اگر بیمار دارای بیماری زمینه ای می باشد باید جراح خود را آگاه سازد.
- اگر بیمار از برخی داروها که باعث رقیق شدن خون می شوند مانند آسپرین یا داروهای ضد التهاب مصرف می کنند با توجه با نظر پزشک برای دو هفته قطع مصرف آن ها را قطع کند.
جراحی لیفت لثه یا gingivectomy چگونه انجام می شود؟
در ابتدا یک بیحسی موضعی به بافت های نرم و اطراف دندان ها توسط دندانپزشک تزریق می گردد. سپس دندانپزشک اقدام به تراشیدن و فرم دادن به لثه با استفاده از تیغ جراحی یا دستگاه لیزر می نماید. نکته ای بسیار مهم این است که انجام جراحی gingivectomy با دستگاه الکترو سرجری یا لیزر به دلیل التیام یافتن سریع بافت لثه بسیار پرطرفدار بوده و معمولا امروزه این جراحی بدین صورت انجام می شود.
عوارض جراحی لیفت لثه
این عمل مانند سایر جراحی ها دارای عوارض مخصوص خود هستند که اگر توسط بهترین دندانپزشک انجام شود میزان بروز عوارض آن به حداقل می رسد. برخی از رایج ترین عوارض این جراحی عبارت است از:
- درد
- کبودی
- تورم
- خونریزی
- عفونت
- عدم دریافت نتیجه دلخواه
آیا جراحی لیفت لثه درد دارد؟
در هر عمل و جراحی ای ممکن است فرد کمی احساس درد را داشته باشد پس نمی توان گفت که این عمل بدون هیچ دردی است. اما لازم است بدانید که این عمل تحت بیهوشی یا بی حسی موضعی انجام می شود، به همین خاطر بیمار در حین عمل هیچگونه دردی را احساس نمی کند. پس از عمل بعد از، از بین رفتن داروی بی حسی ممکن است بیمار کمی درد احساس کند که این درد با مصرف برخی داروهای مسکن قابل کنترل است.
مزایای جراحی لیفت لثه
این جراحی مزایای بسیاری برای افرادی که نیازمند آن هستند دارد. برخی از رایج ترین مزایای این عمل شامل موارد زیر می شود.
- برقراری زیبایی بیشتر در چهره
- افزایش اعتماد به نفس فرد
- برخی از مشکلات دهان و لثه بهبود می یابد.
- نتیجه این عمل همیشگی است.
- ظاهر دندان ها بهبود می یابد.
- لثه ها متناسب تر به نظر می رسند.
- راه های متنوع مانند جراحی لیفت لثه با لیزر
مراقبت های بعد از جراحی لیفت لثه
رعایت و دانستن برخی نکات برای افرادی که این جراحی را انجام داده اند بسیار اهمیت دارد. بعضی از نکات عبارت است از:
- به مدت 24 ساعت از انجام فعالیت های فیزیکی سنگین پس از جراحی gingivectomy بپرهیزید.
- مصرف مایعات و غذا خوردن بلامانع است، اما مصرف مواد غذایی سخت و چسبنده و همچنین تند در این زمان ممنوع می باشد.
- استعمال دخانیات پس از این جراحی ممنوع می باشد.
- رعایت بهداشت دهان و دندان ضروری است و فرد می تواند با استفاده از مسواک نرم و همچنین دهانشویه های آنتی باکتریال کمک خواهند بود.
- استفاده نخ دندان بهتر است به مدت یک تا دو روز پس از جراحی gingivectomy ممنوع است زیرا این امر می تواند سبب آسیب به لثه شود لذا بهتر است در این زمان استفاده نشود.
- از دست کاری محل جراحی شده خودداری شود.
- تورم و احساس درد پس از جراحی لیفت لثه طبیعی خواهد بود اما بهتر است از مسکن های ساده همچون ژلوفن جهت تسکین درد استفاده شود.
- برای کاهش تورم و کبودی می توان از کمپرس یخ استفاده کرد.
- پس از آنکه جراحی ترمیم به خوبی انجام گردید فرد توسط دندانپزشک مورد چکاپ و معاینه قرار می گیرد و در صورت آنکه نیاز به درمان های تکمیلی جهت اصلاح طرح لبخند همچون درمان های لمینت و کامپوزیت دندان باشد، جهت تکمیل درمان زمانی برای انجام آن ها مشخص می گردد.
ضرورت انجام جراحی لیفت لثه توسط چه کسی مشخص می گردد؟
جراحی لیفت لثه یا gingivectomy یک روش درمانی مناسب برای اصلاح طرح لبخند یا بازسازی تاج دندان خواهد بود اما تصمیم به انجام این جراحی بر عهده دندانپزشک پس از بررسی ها و معاینات دقیق داخل دهانی و انجام رادیوگرافی های دندانی می باشد.
جراحی لیفت لثه چه مدت زمان به طول می انجامد؟
یک سوال بسیار مهم که برای افراد به وجود می آید این است که برای انجام این عمل چه مدت زمان نیاز است؟ در جواب این سوال باید بگوییم که مدت زمان دقیق این عمل به موارد بسیاری بستگی دارد مانند پیچیدگی عمل، میزان سلامت لثه ها و … . اما در حالت کلی 1 الی 2 ساعت زمان لازم است برای این عمل.
دوران نقاهت جراحی لیفت لثه
دوران نقاهت این جراحی بسیار کوتاه است و ممکن است پس از چند روز کوتاه فرد به حالت قبلی خود برگردد. البته لازم به ذکر است که مدت زمان دوران نقاهت این عمل به میزان پیچیدگی عمل و نوع بافت لثه فرد بستگی دارد. همچنین یکی دیگر از دلایل کوتاه بودن دوران نقاهت این جراحی داشتن عوارض کمی است که دارد.
هزینه جراحی لیفت لثه
هزینه انجام این عمل به عوامل مختلفی بستگی دارد که برخی از مهم ترین آن ها عبارت است از:
- مهارت و تجربه دندانپزشک
- هزینه بیمارستان یا کلینیک
- هزینه داروهایی که ممکن است فرد پس از جراحی مصرف کند.
- میزان پیچیدگی عمل
- میزان سلامت لثه ها ( به عنوان مثال اگر فرد در ناحیه لثه خود دچار بیماری یا عفونت باشد قبل از جراحی دندانپزشک برای درمان آن مشکلات اقدام می کند)
دکتر یگانه موسوی زاده
متولد ۱۳۴۷ تهران
دانش اموخته دانشکده دندانپزشکی مشهد ( علوم پزشکی مشهد ) فارغ التحصیل ۱۳۷۲
۰ Comments