( مطب اول ) 05138432060

( مطب دوم ) 05138443160
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

کیست های دندانی

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 2 میانگین: 3]

کیست دندان یک کیسه و توده بسته است که عموما از هوا، بافت نرم یا مایع تشکیل می شود. کیست ها در کنار یا اطراف دندان ها تشکیل می شود. این نوع کیست می تواند روی هر دندانی ایجاد شود و اغلب در تاج دندان یا در نوک ریشه یافت می شود. در صورت عدم درمان، کیست های دندانی می توانند مشکلات جدی برای سلامت دهان و دندان ایجاد کنند. در ادامه به بررسی کیست های دندانی و چگونگی درمان آن ها می پردازیم.

کیست دندان چیست؟

کیست یک حفره پاتولوژیک پر از مایع است که توسط اپیتلیوم پوشانده شده و توسط یک دیواره بافت همبند احاطه شده است. کیست‌ها بیشتر از هر استخوان دیگری در فک‌ها ایجاد می‌شوند.

تشکیل کیست های دندانی می تواند دلایل مختلفی از جمله عفونت، ضربه، یا رشد نامناسب دندان داشته باشد. هنگامی که یک کیست در ابتدا تشکیل می شود، معمولاً کوچک است وهیچ عفونتی وجود ندارد و اغلب باعث درد نمی شود که ممکن است  با معاینه بصری، معاینه بافت نرم، یا با رادیوگرافی دندان تشخیص داده شود.

کیست دندانی چیست

هنگامی که کیست بزرگ می شود، می تواند استخوان فک را ضعیف کند و به دندان های کناری فشار بیاورد و بر عملکرد طبیعی آنها تأثیر بگذارد. علاوه بر این، اگر درمان نشود، ممکن است عفونی شود و به یک آبسه یا چرک تبدیل شود که می تواند عفونت باکتریایی را در سراسر بدن پخش کند.

کیست بر اساس تجمع مایع در داخل حفره، شکل کروی یا گرد دارد اما زمانی که در داخل استخوان رشد می کند، شکل آن تحت تأثیر مقاومت بافت سخت مجاور قرار می گیرد. برای مثال کیستی که به بخش ضخیم استخوان قشر مغز می رسد ممکن است یک سمت صاف ایجاد کند.

بنابراین یکی از نکات حائز اهمیت این است که به بهترین دندانپزشک برای درمان کیست دندان در اسرع وقت مراجعه کنید تا بتوانید علاوه بر درمان از هرگونه تأثیر بالقوه طولانی مدت بر سلامت دهان خود جلوگیری کنید.

انواع کیست ها

محتویات  کیست دندان از فردی به فرد دیگر متفاوت است و چند نوع مختلف وجود دارد که برخی حاوی هوا یا بافت نرم هستند و برخی دیگر پر از مایع هستند. این کیست ها در اطراف دندان ها ایجاد می شوند و در ابتدا بی ضرر ظاهر می شوند، اما در صورت عدم درمان می توانند منجر به مشکلات سلامت دهان و دندان شوند.

کیست های دندان انواع مختلفی دارد. سه نوع مختلف این کیست ها شامل کیست پری اپیکال، کیست دنتیژروس، کراتوسیست، ادنتوژنیک و پریودنتال است که در ادامه به بررسی ویژگی های اصلی آن ها می پردازیم.

کیست با چه علائم و نشانه هایی همراه است؟

کیست‌ها اغلب با دندان‌هایی که رویش نیافته‌اند، به‌ویژه دندان‌های آسیاب سوم همراه هستند که شایع ترین علائم بالینی آن تورم و احساس درد است.

به طور کلی تشکیل این کیست ها با علائم و نشانه های زیر همراه است.

  • دندان درد
  • تورم لثه ها
  • ناراحتی در نواحی خاصی از لثه
  • بی حسی در صورت
  • عفونت
  • بوی بد دهان
دندان درد در کیست دندانی

عوارض عدم درمان کیست

تشخیص و درمان  کیست ها بسیار  مهم است. چراکه در صورت عدم درمان، ممکن است به دندان‌ها فشار وارد شود و باعث ایجاد مشکلاتی در استخوان فک شوند. علاوه بر این، اگر کیست عفونی شود، می تواند به یک آبسه مملو از چرک و  باکتری تبدیل شود و در سراسر دهان و بدن پخش شود.

به طور کلی عوارض عدم درمان کیست ها شمامل موارد زیر می شود:

  • لق شدن و افتادن دندان
  • فشار به فک و کج شدن دندان
  • ایجاد درد های شدید
  • عفونی شدن و ایجاد آبسه
  • آفت دهان
  • آسیب وارد شدن به دیگر دندان های سالم
  • بی حس شدن فک و صورت
  • جابه جا شدن بافت های لثه
  • آبسه دندان و لثه کودکان
عوارض عدم درمان کیست دندانی

تشخیص کیست دندان

کیست ها ممکن است در داخل استخوان و یا در هر مکانی در فک بالا یا فک پایین ایجاد شوند. کیست های ادنتوژنیک اغلب در نواحی دارای دندان یافت می شوند. همچنین ممکن است تعداد کمی کیست در بافت های نرم ناحیه دهان و صورت ایجاد شود.

همانطور که پیش از این گفته شد کیست ها ممکن است با نشانه هایی همراه باد. بنابراین در صورت داشتن هرگونه از نشانه های ذکر شده باید به دندانپزشک مراجعه نمایید.

بسته به نوع کیست، ممکن است بتوان آن را با بررسی نواحی داخلی دهان  تشخیص داد. برخی دیگر از کیست ها در تصاویر دیجیتال و رادیوگرافی دندان دیده می شوند. همچنین در برخی موارد برای تأیید تشخیص کیست جهت انتهاب بهترین راه درمانی، نمونه برداری از بافت یا همان بیوپسی صورت می گیرد چرا که تومورهای دیگری نیز وجود دارند که ممکن است شبیه کیست باشند.

پیشگیری و درمان کیست دندان

رعایت بهداشت دهان و دندان از موثر ترین راه های پیشگیری از ایجاد این کیست ها است. بنا براین اصولی مسواک زدن، استفاده صحیح از نخ دندان، استفاده به اندازه از دهان شویه از مواردی است که تا حد زیادی از بروز این نوع کیست ها جلوگیری می کند و به سفید کردن دندان کمک می کند

درمان این کیست ها نیز با توجه با نوع و ادازه آن متفاوت است. در برخی موارد با مصرف دارو و رعایت اصول بهداشتی کیست ها از بین می روند. اما در برخی دیگر درمان آن نیاز به جراحی دارد که در طی این جراحی، دندان پزشک با برش دادن کیست، مایع درون آن را تخلیه می کند و یا به طور کل کیست را خارج می کند.

مراجعه منظم به دندانپزشکی و معاینه دندان ها می تواند شما را از سلامت و یا عدم سلامت دهان و دندان آگاه کند. بنابراین پیشنهاد می شود رسیدگی به دندان های خود را در برنامه های ضروری زندگی خود جای دهید.

بیشتر بخوانبد=> کیست رویشی در کودکان

برچسب ها:
مقالات مرتبط
جرمگیری دندان در مشهد

جرمگیری دندان در مشهد

در واقع جرمگیری دندان جهت پاک کردن جرم ها از روی دندان ها انجام می شود از همین رو حداقل بایستی سالی یک مرتبه برای انجام جرمگیری به دندانپزشکی مراجعه نمایید. بزاق دهان دارای املاح زیادی است که این املاح قدرت رسوب کردن را خواهند داشت که به طور معمول باقی ماندن املاح در...

درمان ریشه دندان

درمان ریشه دندان

با پیشرفت پوسیدگی دندان و تخریب بیش از حد تاج دندان به گونه ای که مغز دندان یا پالپ دندان آسیب دیده باشد نیاز به درمان ریشه دندان خواهیم داشت به طور معمول در چنین مواقعی آسیب پالپ دندان با تحریکات همچون درد همراه خواهد بود. درمان ریشه دندان تحت عنوان درمان اندو دانتیک...

ترمیم کامپوزیت دندان در مشهد

ترمیم کامپوزیت دندان در مشهد

حفره یک گودال کوچک روی دندان است که در اثر پوسیدگی دندان ایجاد می شود. پوسیدگی زمانی اتفاق می افتد که اسیدهای ناشی از باکتری ها و پلاک ها مینای دندان را تجزیه کنند. همانطور که اسیدها دندان را فرسایش می دهند، نقاط ضعفی روی دندان ایجاد می کنند که به حفره تبدیل می شوند...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 − دوازده =

تماس با پزشک