پوسیدگی دندان در کودکان به دلیل بزرگ بودن پالپ دندان های شیری خیلی با سرعت بیشتری پیشرفت می کند و عصب دندان را درگیر می نماید. درگیری عصب دندان در کودکان به صورت درد شدید و حاد با شکایت کودکان از درد ظاهر می شود و گاها پیش می آید که کودکی به دلیل ترس درد خود را بروز نمی دهد و به منظور پیشگیری از افزایش درد از خوردن غذا به ویژه غذاهای سخت همچون گوشت امتناع می ورزد و همین امر سبب کاهش اشتها در آنان می شود.
اهمیت چکاپ های دوره ای منظم به دندانپزشکی
توصیه دندانپزشکان به والدین مراجعات منظم و دوره ای به دندانپزشکی جهت انجام معاینات پزشکی و پیشگیری از پیشرفت مشکلات دهان و دندانی می باشد. انجام چکاپ های دوره ای منظم هر شش ماه یک بار ضروری است. گاهی اوقات ممکن است پوسیدگی دندان در کودکان آنقدر سطحی باشد که بدون نیاز به تزریق بی حسی موضعی انجام گردد ولی در صورت آنکه پوسیدگی دندان به پالپ و عصب دندان رسیده باشد انجام درمان عصب کشی دندان با بی حسی موضعی ضروری است.
درمان عصب کشی دندان در کودکان
درمان عصب کشی دندان در کودکان به دو صورت پالپوتومی و پالپکتومی انجام می شود. درمان پالپوتومی بدین صورت است که کودک با علائمی همچون درد یا آبسه مواجه می شود که دندانپزشک پس از تزریق بی حسی موضعی اقدام به برداشتن پالپ دندان که در تاج قرار گرفته است، می نماید.
اما در صورتی که التهاب پالپ دندان به حدی باشد که پالپ کانال های دندانی را درگیر کرده باشد، در این صورت طی درمان مفصلی دندانپزشک اقدام به خارج نمودن پالپ کانال های دندان می نماید، که به این نوع درمان پالپکتومی اطلاق می شود.
پس از انجام درمان پالپوتومی یا پالپکتومی دندانپزشک اقدام به بستن ورودی کانال های دندانی و حفره پالپ دندان می نماید که کاملا با مواد مخصوصی پر می شود و سپس دندانپزشک کودکان به ترمیم تاج دندان اقدام می نماید. در صورتی که پوسیدگی دندان در کودکان وسیع باشد از روکش های دندان یا کران های آماده برای پوشش تاج دندان استفاده می شود.
آیا عصب کشی دندان شیری ضروری است؟
برخی از والدین سوال می کنند چه نیازی به نگهداری دندان شیری در مواقعی که نیاز به درمان عصب کشی دندان داریم؟ گفتنی است که دندان های شیری در کودکان همان وظایف دندان های دائمی در بزرگسالان را دارند، جویدن غذا در کودکان به وسیله دندان های شیری صورت می گیرد.
در صورتی که دندان ها دچار پوسیدگی وسیع باشند و یا اینکه کودکان آن ها را زودتر از موعد از دست بدهند، تغذیه و رشد آن ها دچار اختلال می شود و تغذیه کودکان در اثر نبود دندان های شیری تحت شعاع قرار می گیرد و همین امر سبب کاهش وزن کودک می شود.
همچنین وجود دندان ها در تکلم بسیار موثر است و در صورتی که دندان ها زودتر از موعد از دست روند، تکلم کودکان و همچنین اعتماد به نفس آن ها در برابر برقراری ارتباط دچار اشکال می شود.
اهمیت حفظ و نگهداری دندان شیری
یکی از مهمترین نکات برای حفظ دندان های شیری تا سن معین و رویش دندان دائمی این است که، دندان های شیری به عنوان راهنما برای رویش دندان های زیرین دائمی هستند و همین طور فضا را حفظ می کنند تا دندان های دائمی در زمان خود و در جای مناسب و صحیح خود قرار بگیرند.
از دست دادن دندان های شیری زودتر از موعد در واقع باعث کوچک ماندن فک و همین طور از دست رفتن فضا می شود و همین طور دندان های دائمی گاهی اوقات می توانند مسیر رویشی خود را گم کنند یا می توانند کج یا نابجا رشد کنند، در واقع جوانه دندان دائمی در استخوان فک در زیر دندان های شیری واقع شده اند و به تدریج با رشد آن ها و حرکت به سمت سطح ریشه دندان شیری دچار تحلیل می شود و به همین دلیل است زمانی که دندان دائمی به سطح می آید دندان شیری می افتد و مشاهده می کنید که این نوع دندان ها فاقد ریشه هستند اما جالب است بدانید که این دندان ها از ابتدا دارای ریشه بوده و به تدریج با رشد جوانه دندان دائمی زیرین ریشه خود را از دست می دهند و دندان دائمی زیرین به سطح می آید.
بنابراین به هر دلیلی که دندان شیری دچار پوسیدگی شود که به پالپ دندان برسد به عنوان آخرین راه برای حفظ دندان شیری اقدام به پالپوتومی و پالپکتومی یا ترمیم دندان می نماییم تا دندان در جای خود باقی بماند و به عنوان یک مرجع و راهنمایی و همین طور فضا نگهدار برای رویش دندان دائمی زیرین شود.
در زمانی که قادر به حفظ دندان شیری نباشیم چه باید کرد؟
در صورت آنکه قادر به حفظ کردن دندان شیری نبوده و مجبور به کشیدن آن باشیم در چنین شرایطی بایستی از وسیله بنام فضا نگهدارنده استفاده شود تا فضای دندان شیری با این وسیله حفظ شود تا در اثر حرکت دندان ها این فضا بسته نشود و دندان دائمی زیرین به راحتی در موقعیت خود قرار بگیرد.
آیا عصب کشی دندان در کودکان درد دارد؟
درمان عصب کشی دندان در کودکان همانند عصب کشی دندان بزرگسالان تحت بی حسی موضعی انجام می گردد و کودک حین درمان هیچ گونه دردی را احساس نخواهد کرد اما ممکن است پس از درمان ناحیه تزریق بی حسی موضعی یا دندان عصب کشی شده با احساس کمی درد مواجه شوند که در چنین زمانی مصرف داروهای مسکن خوراکی تجویز شده از جانب دندانپزشک کودکان می تواند به کنترل و کاهش درد کمک نماید.
کلام پایانی
به منظور پیشگیری از درمان های پیچیده و پر هزینه بایستی سعی نماییم به کودکان خود در رعایت بهداشت دهان و دندان بپردازیم و انجام چکاپ های دوره ای هر شش ماه یک بار را فراموش نکنیم تا نسبت به حفظ و نگهداری دندان های شیری و پیشگیری از مشکلات دهان و دندانی کوشا باشیم.
دکتر یگانه موسوی زاده
متولد ۱۳۴۷ تهران
دانش اموخته دانشکده دندانپزشکی مشهد ( علوم پزشکی مشهد ) فارغ التحصیل ۱۳۷۲
۰ Comments