در ابتدا لازم است بدانیم فیشورسیلانت چیست و چه کاربردی دارد. برای توضیح کلی باید بدانید که فیشورسیلانت یک ماده ترمیمی به رنگ دندان می باشد که با کمک آن می توان شیار های سطح دندان را پوشاند. در این مقاله می خواهیم اطلاعاتی در رابطه با فیشورسیلانت در اختیار شما بگذاریم. با ما همراه باشید.
فیشورسیلانت چیست؟
یکی از قسمت هایی از دندان که بسیار در معرض پوسیدگی می باشد سطح آن است. زیرا سطح دندان سطح جونده می باشد و میزان زیادی از آن با مواد غذایی در ارتباط است. بر روی سطح دندان ها شیارهایی وجود دارد که آن مستعد برای پوسیدگی هستند.
فیشورسیلانت یک ماده ترمیمی است که بسیار هم نازک می باشد و برای پوشاندن شیارهای عمیق سطح دندان از آن استفاده می شود. فیشورسیلانت هم رنگ دندان می باشد که بعد از انجام آن کسی متوجه وجود آن نمی شود.
بی حسی برای فیشورسیلانت
برای انجام این روش درمانی نیازی بی حسی وجود ندارد و تراش های ایجاد شده در مدت زمان بسیار کمی حدود 10 دقیقه انجام می شود. پس بنابراین لازم است بدانید که این روش درمانی کاملا ایمن و بی درد است و همین موضوع یکی از مزیت های مهم این روش به حساب می آید.
مزایای انجام فیشورسیلانت
این روش درمانی دارای مزایای بسیاری است که برخی از مهم ترین آن ها عبارت است:
- تمیز کردن شیارهای موجود بر روی دندان را بسیار آسان تر می کند.
- · 33 الی 77 درصد از احتمال بروز پوسیدگی دندان های آسیا را کاهش می دهد.
- از روند پوسیدگی دندان در مراحل اولیه نه تنها جلوگیری می کند بلکه روند آن را معکوس می کند.
- از دندان های تازه رشد کردن کودکان می تواند به خوبی محافظت کند.
- نیاز به پر کردن دندان را در کودکان را کاهش می دهد. پر کردن دندان برای کودکان یک موضوع بسیار ترسناک است.
- روند انجام آن بسیار آسان و سریع است.
مراحل انجام فیشورسیلانت
برای انجام فیشورسیلانت مراحل مختلفی وجود دارد که در ادامه به سرح مختصری از مراحل آن می پردازیم.
- مرحله اول: در مرحله اول سطح دندان با وسایل مخصوص مانند بریس ها کاملا تمیز می شود تا بروی سطح آن میکروب و پلاکی وجود نداشته باشد.
- مرحله دوم: در این مرحله دندانپزشک دندان را معاینه می کند اگر پوسیدگی بر روی سطح دندان وجود داشته باشد را درمان می کند.
- مرحله سوم: در مرحله سوم دندانپزشک سطح دندان را با استفاده از مواد مخصوصی آماده می کند و از چسب مخصوصی که برای کامپوزیت هست استفاده می کند و با نور آبی آن مواد را سخت می کند.
- مرحله چهارم: پش از سخت شدن مواد مخصوص بر روی دندان، مواد فیشورسیلانت بر روی دندان قرار داده می شود و سپس با نور آبی آن هم سخت می شود.
- مرحله پنجم: در مرحله آخر انجام فیشورسیلانت اگر سطح دندان به دلیل قرار دادن مواد دچار پستی بلندی شده باشد بررسی می شود و با ابزارهای مخصوص اصلاح می شود.
عوارض فیشورسیلانت
این روش درمانی هم می تواند عوارض مخصوص خود را داشته باشد اما توجه داشته باشید که اگر توسط بهترین دندانپزشک انجام شود احتمال بروز عوارض به شدت کاهش می یابد. برخی از عوارض جانبی این روش درمانی عبارت است از:
- سیلانت هایی که بر روی دندان ها قرار گرفته می شود ممکن است به مرور زمان دربیایند. ( این عارضه در بیشتر مواقع اتفاق می افتد)
- برای قرار دندان سیلانت بهتر است دندان بدون هیچ بزاقی باشد و همین موضوع برای کودکان که میزان بزاقشان بسیار زیاد است سخت می باشد.
- یکی از بدترین مشکلاتی که ممکن است برای دندان فرد به وجود آید این است که سیلانت ها به خوبی بر روی دندان ها نچسبیده باشند یا قسمتی از این سیلانت ها کنده شود و قسمتی دیگر آن باقی مانده باشد. در این مورد احتمال بروز پوسیدگی بیشتر می شود زیرا به دلیل آن قسمت باقی مانده تمیز کردن شیار موجود بسیار سخت می شود.
زمان مناسب برای انجام فیشورسیلانت
در حالت کلی بهترین زمان برای انجام فیشورسیلانت بعد از رشد کامل دندان ها است اما باید توجه داشته باشید که انجام این روش قبل از پوسیدگی بسیار اهمیت دارد. اولین زمانی که می توان فیشورسیلانت را انجام داد پس از 6 الی 7 سالگی است؛ زیرا در این سن دندان آسیایی دائمی کودکان به طور کامل رشد می کنند. دومین دندان آسیای دائمی کودک در سن 11 سالگی رشد می کند و در آن زمان بهترین سن برای انجام فیشورسیلانت است.
کاندیدای مناسب برای فیشورسیلانت
فیشورسیلانت برای همه افراد می توان انجام داد اما مناسب ترین افراد برای انجام این روش درمانی کسانی هستند که شرایط زیر را داشته باشند.
- کودکانی که دندان آسیای دائمی آن ها به تازگی روییده است و چون کدوکان نسبت به بهداشت دقیق دهان و دندان خود بی اهمیت تر هستند بیشتر در معرض پوسیدگی می باشند به همین رو یکی این کودکان کاندیدای مناسبی برای انجام این روش درمانی می باشند.
- کودکانی دندان هایشان به هر دلیلی در معرض شدید پوسیدگی دندان هستند. دندان های برخی افراد بیشتر مستعد پوسیدگی هستند و این موضوع می تواند ژنتیکی باشد.
- بزرگسالانی دارای دندان های آسیا با شیارهای بسیار عمیق هستند و بیشتر در معرض پوسیدگی هستند.
- برخی افرادی که مبتلا به بعضی بیماری ها هستند که عوارض این بیماری ها خشکی دهان می باشد. این موضوع می تواند احتمال ابتلا به پوسیدگی را افزایش دهد.
تفاوت فیشورسیلانت با ترمیم دندان چیست؟
یکی از سوال های مهمی که ممکن است برای افراد به وجود آید این است که چه تفاوتی بین ترمیم دندان و فیشورسیلانت وجود دارد؟ در جواب این سوال باید عرض کنیم که فیشورسیلانت برای افرادی استفاده می شود که دندان هایشان هنوز دچار پوسیدگی نشده اند یا در مرحله اولیه پوسیدگی هستند. اما نرمیم دندان برای افرادی استفاده می شود که در ناحیه دندان های خود دچار پوسیدگی شدیدی شده اند.
هزینه فیشورسیلانت
قیمت این روش درمانی به عوامل مختلفی بستگی دارد که به صورت قطعی نمی توان گفت هزینه آن چقدر است. برخی از این عوامل عبارتند از:
- تجربه و مهارت دندانپزشک
- هزینه کلینیک و دستیار دندانپزشک
- هزینه مواد مصرفی
دکتر یگانه موسوی زاده
متولد ۱۳۴۷ تهران
دانش اموخته دانشکده دندانپزشکی مشهد ( علوم پزشکی مشهد ) فارغ التحصیل ۱۳۷۲
۰ Comments