یکی از روش های دندانپزشکی که هم جنبه درمانی و هم جنبه زیبایی دارد بریج دندان است. بریج دندان به معنی پرکردن جای خالی دندانی است که به هر دلیلی از بین رفته است. روش های مختلفی برای پر کردن جای خالی دندان ها وجود دارد که یکی از آن روش ها بریج دندان است. در این مقاله می خواهیم اطلاعات کامل تری در رابطه با بریج دندان در اختیار شما بگذاریم. با ما همراه باشید.
بریج دندان چیست؟
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم بریج دندان یک روش درمانی و زیبایی برای پر کردن جای خالی دندان های از بین رفته است. دندان ها به دلایل مختلفی ممکن اند از بین بروند و بریج دندان می تواند یک روش مناسب برای رفع این مشکل باشند. در حالت کلی می توان گفت بریج به معنای پر کردن جای خالی دندان به صورت مصنوعی است. یک موضوع مهمی که در انجام بریج وجود دارد این است که دندان های مجاور فضای خالی باید سالم باشند. زیرا بریج ها توسط آن دندان ها نگه داشته می شوند. نام دیگر انجام این عمل پونتیک است.
مزایای بریج دندانی
قطعا انجام بریج دندانی می تواند مزایای بسیاری داشته باشد زیرا در انجام این عمل یک دندان جایگزین دندان از بین رفته می شود. برخی از مهم ترین این مزایا عبارت است از:
- باعث زیباتر شدن لبخند فرد می شود.
- فرد در روند جویدن مواد غذایی دیگر دچار مشکل نمی شود و جویدن برای او آسان تر می شود.
- فرد در بیان برخی کلمات دیگر دچار مشکل نمی شود و در حالت تکلم برای او آسان تر می شود.
- شکل صورت بهتر می شود.
- نیرویی که به دلیل نبودن آن دندان به دندان های دیگر وارد می شده است توزیع می شود.
- از کج شدن سایر دندان جلوگیری می کند.
معایب و عوارض بریج دندان چیست؟
این روش درمانی و زیبایی هم مانند سایر روش ها دارای عوارض و معایب مخصوص خود است اما اگر توسط بهترین دندانپزشک انجام شود میزان عوارض احتمالی آن به حداقل می رسد.
- یکی از بدترین معایبی که ممکن است این روش داشته باشد تراسیدن مینای دندان است. تراشیدن مینای دندان یک حرکت غیر قابل برگشت است زیرا مینای دندان یک بخش از دندان می باشد که دوباره رشد نمی کند و امکان ترمیم برای آن ها وجود ندارد.
- از دیگر معایب این روش متصل نبودن دندان مصنوعی به استخوان فک است. در این روش دندان مصنوعی با ابزار مخصوص به دندان های مجاور متصل می شود به همین خاطر ممکن است در اثر یک ضربه شدید دندان مصنوعی و دندان طبیعی شکسته شود.
جنس بریج های دندانی
این پل های دندانی از جنس های مختلفی ساخته می شوند که رایج ترین آن ها عبارت است از:
- طلا
- پرسلن یا آلیاژهای دیگر
انواع بریج های دندانی
بریج های دندانی دارای انواع مختلفی است اما در حالت کلی به 4 دسته تقسیم می شود. در ادامه به شرح مختصری از آن ها می پردازیم.
بریج های سنتی
نوع ساده و مرسومی که در بریج ها وجود دارد بریج های سنتی است. نام دیگر این بریج ها تردیشنال بریج است. این روش بسیار قدیمی است و از سال های خیلی دو از این روش برای جایگزین کردن دندان های از بین رفته از آن استفاده می شده است. در این روش یک پل دارای چند دندان مصنوعی است که به دندان های طبیعی مجاور متصل می شود. برای انجام این روش دندان های طبیعی مجاور باید استحکام بالایی داشته باشند. همچنین برای انجام این روش مینای دندان های مجاور تراشیدن می شوند دلیل این کار هم به این خاطر است که فرمی پیدا کنند که بتوان پل را به آن ها متصل کرد.
بریج های معلق (کانتی لور)
نوع دیگر بریج ها، بریج های معلق هستند. از این روش اغلب برای پر کردن تنها یک دندان استفاده می شود. برای نصب این مدل پل ها باید یک دندان طبیعی سالم در مجاورت فضای خالی وجود داشته باشد. یعنی بر خلاف روش سنتی که برای نصب آن باید دو دندان طبیعی در دو طرف فضای خالی وجود داشته باشد در این روش یک دندان کافی است.
بریج های مریلند
نصب بریج های مریلند مانند بریج های سنتی می باشد. یعنی برای نصب این مدل بریج ها باید دو دندان سالم در دو طرف فضای خالی وجود داشته باشد. اما تفاوت این روش با روش سنتی این است که در این روش نیازی به تراشیدن مینای دندان وجود ندارد و می توان با استفاده از بال هایی که از جنس فلز یا پرسلن هستند پل را به قسمت پشت دندان های طبیعی متصل کرد.
بریج های پشتیبانی شده با ایمپلنت
این نوع بریج ها همانطور که از اسمشان مشخص است با کمک ایمپلنت ها امکان پذیر است. برای انجام این روش فرد باید بیشتر از 1 دندان خود را از دست داده باشد. برای انجام این روش دندانپزشک کاری به دندان های طبیعی اطراف فضای خالی ندارد.
تفاوت بریج دندان و ایمپلنت دندان
برای انجام ایمپلنت دندان بر خلاف بریج های دندانی نیازی به دندان های اطراف وجود ندارد. ایمپلنت های دندانی از یک پروتز با ماندگاری بالا ساخته می شود. ایمپلنت دندان اغلب نتیجه دائمی دارد اما ممکن است به مرور زمان بریج های دندانی دچار مشکل شوند به صورتی که فرد مجبور به انجام کار های ترمیمی برای بریج دندان خود شود. در روش ایمپلنت دندانی که جایگزین می شود به استخوان فک متصل می شود که همین موضوع استحکام آن را بیشتر می کند اما بریج های دندانی تنها به دندان های طبیعی مجاور متصل می شوند. همچنین مراقبت و رعایت بهداشت دهان و دندان در بریج های دندانی در مقایسه با ایمپلنت ها کمی دشوار تر است زیرا برای اتصال بریج تاج 3 دندان درگیر می شود و همین موضوع مراقبت از دندان را برای فرد دشوار تر می کند.
هزینه بریج دندان
برای بیان هزینه انجام این روش باید عوامل مختلفی مورد بررسی قرار بگیرند. برخی از این عوامل عبارتند از:
- تعداد دندان های از دست رفته
- نوع بریج انتخابی
- نوع موادی که برای ساخت بریج ها مورد استفاده واقع می شود.
- مهارت و تجربه دندانپزشک
- درمان و ترمیم دندان های طبیعی مجاور فضای خالی
دکتر یگانه موسوی زاده
متولد ۱۳۴۷ تهران
دانش اموخته دانشکده دندانپزشکی مشهد ( علوم پزشکی مشهد ) فارغ التحصیل ۱۳۷۲
۰ Comments