بوی بد دهان یا هالیتوز یکی از مشکلات شایع است که میتواند تأثیر منفی بر روابط اجتماعی و اعتماد به نفس فرد داشته باشد. این مشکل اغلب به دلایل مختلفی از جمله بهداشت نامناسب دهان و دندان، مشکلات گوارشی یا عفونتهای دهانی ایجاد میشود. اما جای هیچ گونه نگرانی نیست چرا که با رعایت بهداشت دهان، مصرف آب کافی، درمان بیماریهای زمینهای و استفاده از دهانشویههای مناسب، میتوان این مشکل را کاهش داد و بهبود بخشید. البته دقت داشته باشید که علت بروز این مشکل اولین گام در رفع این مشکل است.
عوامل تاثیر گذار بر بوی بد دهان
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم عوامل مختلفی موجب بروز بوی بد دهان شوند. برخی از مهم ترین و رایج ترین آن ها شامل موارد زیر می شود:
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
- پوسیدگی دندان
- وجود برخی بیماری ها در ناحیه لثه
- خشکی دهان
- مصرف بیش از حد الکل
- استعمال دخانیات
- به جا ماندن مواد غذایی مصرف شده بر روی دهان، زبان و لثه
- بیماری ریفلاکس معده
- بروز برخی بیماری ها مانند دیابت
- عفونت ریه
تشخیص بوی بد دهان
اصلی ترین روش تشخیصی این مشکل معاینه توسط متخصص دندانپزشک است. با این حال روش های مختلفی برای بروز این مشکل وجود دارد که رایج ترین آن ها شامل موارد زیر می شود:
- هالیمتر: این روش برای تشخیص سطح پایین سولفور مورد استفاده قرار می گیرد.
- آزمون BANA: این روش می تواند سطع آنزیم موجود در داخل دهان را ارزیابی کند.
- تست بتا گالاکتوزیداز: سطح گالاکتوزیداز با بوی بد دهان رابطه مستقیم دارد.
- کروماتوگرافی گاز: به کمک این روش می توان میزان سطح سولفید هیدروژن، متیل مرکاپتان و دی متیل سولفید دهان را ارزیابی و بررسی کرد.
پیشگیری از بوی بد دهان
به منظور پیشگیری از بوی بد دهان رعایت این نکات میتواند بسیار کمک کننده باشد:
- مسواک زدن حداقل دو بار در روز و استفاده از نخ دندان، پلاکها و ذرات غذایی باقیمانده در دهان را از بین میبرد و از بوی بد جلوگیری میکند.
- تمیز کردن سطح زبان با مسواک یا ابزار مخصوص میتواند باکتریهای مولد بوی بد را کاهش دهد.
- نوشیدن آب به میزان کافی در طول روز، دهان را مرطوب نگه میدارد و از خشکی دهان هم جلوگیری میکند.
- مصرف بیش از حد مواد غذایی مانند سیر، پیاز یا غذاهای پرادویه میتواند بوی بد دهان را افزایش دهد.
- چکاپ دورهای و پاکسازی دندانها توسط دندانپزشک از مشکلات دهان و دندان جلوگیری کرده و بوی بد دهان را کاهش میدهد.
- دهانشویههای آنتیباکتریال به کاهش باکتریهای دهان و جلوگیری از بوی بد کمک میکنند.
- سیگار کشیدن و مصرف الکل، خشکی دهان و بوی بد را تشدید میکنند، بنابراین ترک این عادات میتواند موثر باشد.
- مصرف میوهها و سبزیجات تازه به تمیز نگه داشتن دهان و کاهش بوی بد کمک میکند.
درمان بوی بد دهان
روش های مختلفی برای رفع این مشکل وجود دارد که در ادامه به شرح مختصری از آن ها می پردازیم. برای درمان این مشکل هم روش های خانگی و هم روش هایی به کمک دندانپزشک وجود دارد.
روش های خانگی رفع بوی بد دهان
برای رفع بوی بد دهان روش های خانگی وجود دارد که با شناخت و انجام آن می توان از بروز آن جلوگیری کرد یا به طور کامل آن ها رفع کرد. اما قابل ذکر است که در برخی افراد این روش ها پاسخگو نیستند و برای درمان اصلی باید به دندانپزشک مراجعه کنند. همچنین انجام هر کدام این روشها برای فرد مناسب نیست. از مهم ترین این روش ها عبارتند از:
- استفاده از محلول سرکه سیب به دلیل خاصیت ضد باکتریایی دارد و می تواند باکتری های موجود در دهان را از بین ببرد.
- استفاده از ذغال فعال می تواند ناخالصی های موجود در دهان را به خود جذب کند و همچنین قابلیت از بین بردن باکتری های موجود در داخل دهان را دارد.
- مصرف آدامسهای بدون قند می تواند جریان بزاق دهان و گلو را تقویت کند و بوی بد دهان را از بین ببرد.
- استفاده از روغن نارگیل به دلیل داشتن خاصیت ضد التهابی و ضد باکتریایی در رفع بوی بد دهان بسیار موثر است.
- استفاده از نمک اسپوم می تواند با بوی بد دهان مقابله کند و باکتری های موجود در داخل دهان را از بین ببرد.
از دیگر روش های خانگی برای رفع این مشکل می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- روغن اکالیپتوس
- دانهی رازیانه
- زنجبیل
- چای سبز
- جوش شیرین و آب لیمو
- آب نمک
- روغن درخت چای
روش های پزشکی رفع بوی بد دهان
علت اصلی بروز این مشکل در افراد اغلب برای وجود برخی مشکلات و بیماری های عفونی در داخل دهان است. به همین خاطر می تواند با درمان و رفع آن مشکلات از شر این عارضه در فرد خلاص شد. از جمله رایج ترین این روش ها عبارتند از:
رفع بوی بد دهان با درمان عفونت لثه
عفونت لثه یکی از مشکلاتی است که باعث بروز بوی بد دهان افراد می شود. درمان این مشکل به عوامل مختلفی از جمله میزان گسترش عفونت دارد. از همین رو می توان با مصرف برخی آنتی بیوتیک ها (پنی سلین) عفونت های موجود در ناحیه لثه را درمان کرد. همچنین با انجام برخی روش های جراحی می توان دندان را باز کرد و عفونت های موجود در داخل پالپ دندان را از خارج کرد. توجه داشته باشید که این روش در صورتی انجام می شود که میزان عفونت موجود بسیار زیاد باشد.
ترمیم حفره های دندانی
داخل دهان حفره های دندانی یکی از مکان های مناسب برای تجمع باکتری ها است از همین رو با ترمیم این حفره ها می توان به تجمع باکتری ها پایان داد. برای درمان پوسیدگی دندان ها روش های مختلفی وجود دارد که بهترین روش پس از معاینه توسط بهترین دندانپزشک در مشهد ارائه می شود. اما لازم به ذکر است که شما می توانید با رعایت بهداشت دهان و دندان و مصرف فلوراید های مخصوص از بروز این مشکل جلوگیری کنید.
نکته: اگر پوسیدگی دندان به مرحله ای رسیده باشد که دیگر با این روش ها قابل درمان نباشد روش های دیگری از قبیل عصب کشی و کشیدن دندان به بیمار پیشنهاد داده می شود.
دکتر برای بوی بد دهان
همانطور که خواندید بوی بد دهان یا هالیتوز میتواند به دلایل متعددی از جمله بهداشت نامناسب دهان، عفونتهای دهانی، مشکلات گوارشی یا حتی مصرف برخی غذاها و نوشیدنیها ایجاد شود. از همین رو برای رفع آن لازم است تا به یک دندانپزشک مراجعه نمایید. دکتر یگانه موسویزاده، جراح و دندانپزشک با تجربه، در زمینه تشخیص و درمان علل بوی بد دهان تخصص دارد. ایشان با ارائه راهکارهای مؤثر، به بیماران کمک میکنند تا این مشکل را برطرف کرده و به بهبود بهداشت دهان و دندان خود بپردازند.
در نهایت…
بوی بد دهان یک مشکل شایع اما قابل درمان است که با رعایت بهداشت دهان و دندان، مصرف آب کافی، استفاده از دهانشویههای مناسب و درمان بیماریهای زمینهای قابل رفع است. همچنین، معاینه منظم توسط دندانپزشک نقش کلیدی در تشخیص و پیشگیری از علل این مشکل دارد. با انجام این اقدامات ساده، میتوان به طور موثر بوی بد دهان را کنترل کرده و اعتماد به نفس و کیفیت زندگی را بهبود بخشید.
دکتر یگانه موسوی زاده
متولد ۱۳۴۷ تهران
دانش اموخته دانشکده دندانپزشکی مشهد ( علوم پزشکی مشهد ) فارغ التحصیل ۱۳۷۲
۰ Comments