طول عمر کامپوزیتها تحت تأثیر عواملی مانند مراقبت، نوع استفاده، روش نصب کامپوزیت، میزان تجربه پزشک و … بستگی دارد. مقاله حاضر به بررسی عوامل مؤثر بر طول عمر کامپوزیتها، روشهای بهبود ماندگاری و ارائه راهکارهای عملی برای استفاده بهینه از این ماده ترمیمی میپردازد. با توجه به اهمیت این موضوع، اطلاعات به دست آمده از این مقاله میتواند به بیماران کمک کند تا تصمیم گیری بهتری در انتخاب و استفاده از کامپوزیتهای دندانی داشته باشند.
مدت زمان ماندگاری کامپوزیت دندان چقدر است؟
در پاسخ به این سوال باید اشاره کنیم که مدت زمان ماندگاری کامپوزیت دندان بین 5 تا 10 سال است. با این حال، در صورتی که مراقبتهای بهداشتی دهانی منظم را رعایت کنید میتوانید مدت زمان ماندگاری را افزایش دهید.
دقت داشته باشید اگر در طی زمان گفته شده کامپوزیت شما با مشکلاتی مثل خراشیدگی، شکستگی، تغییر رنگ و .. مواجه می شود که تعمیر یا جایگزین است. از همین رو با رعایت نکات مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان می توان از بروز هرگونه مشکلی در آینده پیشگیری کرد.
عوامل موثر در طول عمر کامپوزیت دندان
دقت داشته باشید که طول عمر کامپوزیت دندان تحت تاثیر عوامل مختلفی است که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
✳️ اسیدهای موجود در مواد غذایی و نوشیدنیها می توانند به طور مستقیم با کامپوزیت واکنش داشته و به آن آسیب برساند. تشکیل پلاک و تراکم باکتریها در دهان نیز به خراشیدگی و تغییر رنگ کامپوزیت منجر می شود.
✳️ نیروها و فشارهایی که بر روی دندانها اعمال میشوند، میتوانند طول عمر کامپوزیت را تحت تأثیر قرار دهند توجه داشته باشید که فشارزیاد در طول روز به شکستن یا خرابی کامپوزیت منجر خواهد شد.
✳️انتخاب ماده کامپوزیت مناسب و کیفیت آن نقش مهمی در طول عمر آن دارد دقت داشته باشید که کامپوزیتهای که استحکام بالایی دارند معمولاً ماندگاری بالایی را در برابر خراشیدگی و شکستن به همراه خواهد داشت.
✳️ استفاده از تکنیکهای مناسب در اعمال کامپوزیت دندان، میزان ماندگاری آن را تحت تأثیر قرار میدهد. تکنیکهای دقیق و صحیح در مراحل پیشآمادهسازی سطح دندان، اعمال کامپوزیت و پلیمریزاسیون آن، میتوانند به تقویت و استحکام بیشتر کامپوزیت و در نتیجه طول عمر بیشتر آن کمک کند.
✳️ رعایت مراقبتهای بهداشتی دهانی نظیر مسواک زدن و مراجعات منظم به دندانپزشک، مصرف مواد غذایی سالم وغذاهایی که به دندانها آسیب نمیرساند نقش موثری در ماندگاری خواهد داشت.
✳️ نوع دندان هم در برخی از مواقع می تواند در طول عمر کامپوزیت تاثیرگذار باشد.
آیا می توان ماندگاری کامپوزیت دندان را افزایش داد؟
از جمله روش های موثر در افزایش طول عمر کامپوزیت دندان در مشهد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- انتخاب ماده کامپوزیت با استحکام بالا
- بهداشت دهانی منظم شامل مسواک زدن حداقل دو بار در روز، استفاده از نخ دندان برای تمیزی بین دندانها
- مراجعه منظم به پزشک برای بررسی دندان ها
- عدم انجام فعالیت هایی که به دندان ها فشار زیادی را وارد می کنند مانند جویدن غذای سفت
- مصرف سیگار، نوشیدنی های اسیدی یا فعالیت هایی از این قبیل می تواند در افزایش طول عمر نقش بسزایی داشته باشد.
- استفاده از محافظ دندان برای افرادی که ورزشکار هستند می تواند گزینه بسیار مناسبی محسوب شود چرا که از طریق آن می توان از ایجاد ضربه یا هر گونه آسیب خارجی جلوگیری کرد.
- بایستی حتما از خمیر دندان مناسب استفاده کنید چرا که اگر خمی دندان شما نامناسب باشد ساییدگی دندان را به همراه دارد.
سوالات متداول
مقایسه ماندگاری این دو روش کمی پیچیده است و نمیتوان یکی را به طور قطعی برتر از دیگری دانست ولی معمولا ماندگاری کامپوزیت دندان معمولاً بیشتر از بلیچینگ است.
برای تشخیص دقیق تر و تعیین بهترین روش برای شما، بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید تا با توجه به شرایط بهترین روش را برای شما انتخاب کند.
تعیین اینکه کدام یک از دو گزینه، یعنی طول عمر کامپوزیت دندان یا لمینت، بهتر است، به عوامل مختلفی بستگی دارد. لطفاً توجه داشته باشید که هر دو روش میتوانند در شرایط و نیازهای مختلف مفید باشند. ولی در حالت کلی کامپوزیت ها 5 الی 10 سالی ماندگاری داشته و لمینت بین 7 الی 20 سال دوام دارد.
بله، کامپوزیت دندانها به عنوان جایگزینی برای بخشهای خراب یا معیوب دندان طبیعی استفاده میشوند علاوه بر آن به بهبود ظاهر دندان هم کمک می کند.
دانستیم که….
همانطور که خواندید کامپوزیت دندانها معمولاً برای مدت زمانی میان 5 تا 10 سال ماندگاری دارند. ولی این موضوع تحت تأثیر عوامل مختلفی چون نوع برند کامپوزیت، روش انجام، تغذیه مناسب، بهداشت دهان و دندان و … بستگی دارد. با توجه به تمامی موارد گفته شده مراجعه منظم به پزشک و رعایت نکات مراقبتی به ماندگاری بسیار کمک می کند همچنین احتمال نیاز به تعویض را کاهش می دهد.
دکتر یگانه موسوی زاده
متولد ۱۳۴۷ تهران
دانش اموخته دانشکده دندانپزشکی مشهد ( علوم پزشکی مشهد ) فارغ التحصیل ۱۳۷۲
۰ Comments